Heb je tijdens het eten er last van dat je kinderen af en toe op hun telefoon zitten? Staat altijd de televisie aan en zit je op de bank te eten? Of heb je nauwelijks intiem contact met je partner? Het avondeten is een uitgelezen moment om de dag te bespreken. Dit doe je natuurlijk het beste aan tafel. Maar hoe kom je nu dichter bij elkaar en hoe kan je weer heerlijk samen gaan eten? Wij geven je een aantal tips zodat je meer kan gaan genieten aan de eetkamertafel.
Inhoud
Creëer een eetkamer zonder schermen
Jong geleerd is oud gedaan. Dit werkt vooral voor kinderen zo. Wanneer kinderen een televisiescherm of ander beeldscherm zien, raken ze er automatisch door afgeleid. Hoe je dit kan vermijden is door een televisie loze eetkamer te maken. Zorg dus voor een aparte eetkamer of zet de eetkamerset in de keuken wanneer er ruimte is. Om het telefoonprobleem aan tafel te verhelpen zorg je voor een kistje waar ze tijdens het eten in moeten. Zo creëer je automatisch meer verbinding.
Kies voor gangen in je eten?
Bij veel van de maaltijden is het snel eten en weer door naar het volgende. Maar je kan ook gangen in je maaltijden maken. Dit betekent dat je standaard begint met een voorgerecht. Nu hoeft dit niet allemaal spannend te zijn, maar denk eens aan een soepje of een broodje uit de oven vooraf. Hierna volgt het hoofdgerecht en sluit af met een toetje. Door meer gangen in je avondmaaltijd aan de eetkamer tafel te organiseren zorg je voor meer tijd aan tafel. Automatisch zullen de gesprekken dan wel op gang komen.
Verander van eetkamer tafel
Wist je dat er in veel woningen eetkamer tafels staan die eigenlijk te groot zijn. Zo zit je vaak ver van elkaar af. Dit schept niet alleen letterlijk een afstand, maar geeft ook meer het gevoel van afstand. Wanneer je kiest voor een tafel waarbij je iets dichter bij elkaar zit zal dit gevoel er ook gaan komen.
Begin en eindig de maaltijd
Bij christenen is het heel gebruikelijk om te beginnen met een gebed en te eindigen door te danken. In sommige gevallen wordt er zelfs uit de Bijbel gelezen. Dit draagt allemaal bij aan meer rust aan tafel waardoor er gesprekken ontstaan. Nu hoef je dit niet met een bijbel te doen, maar je kan het ook doen met een vraag. Stel een open vraag waar iedereen voor of na het eten antwoord op moet geven. Maak ze niet te moeilijk, maar hou het simpel. Zo kan het ook nog eens leuk zijn.
Verwacht geen wonderen
Met je partner mag je verwachten dat het gesprek wel op gang komt. Maar heb je puberende kinderen dan moet je geen wonderen verwachten. Waarschijnlijk zullen ze aan het begin nogal geïrriteerd zijn dat ze hun telefoon niet mogen aan tafel. Want veel jongeren zijn verslaafd aan hun telefoon. Maar gaandeweg zal het helpen en misschien opent het zelfs wel diepgaande conversaties.