Waarom zouden donaties in Bitcoin een interessante optie zijn voor non-profits als er al efficiënte, eenvoudig te gebruiken donatieplatformen op de markt zijn? In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen die Bitcoin kan bieden voor een non-profit organisatie.
Onmiddellijke beschikbaarheid van fondsen
Bitcoin transacties zijn bijna onmiddellijk beschikbaar. Binnenlandse bankoverschrijvingen hebben tot 48 uur nodig om te verwerken, internationale overschrijvingen kunnen een week in beslag nemen. Aangezien de meeste non-profitorganisaties werken met een krap budget, kan het sneller overmaken van geld betekenen dat er meer levens gered kunnen worden. Door de enorme populariteit van Bitcoin en cryptoplatformen zoals bijvoorbeeld Coinbase en Anycoin Direct is de toename van het aantal transacties ook sterk toegenomen. Als gevolg hiervan is de transactiesnelheid van Bitcoin nu ongeveer 10 minuten, terwijl het een aantal jaren geleden nog bijna onmiddellijk gebeurde. De Bitcoin community werkt hard om deze schaalproblemen op te lossen, zodat BTC-transacties even snel worden als die van Visa of Mastercard. Zelfs zonder een oplossing om de schaalbaarheid van Bitcoin te verbeteren, is een bevestigingstijd van 10 minuten nog steeds een grote verbetering ten opzichte van de huidige bankoplossingen.
Lage verwerkings- en overdrachtskosten
Afgezien van de vertraging die internationale overschrijvingen met zich meebrengen, zijn er ook grote kosten verbonden aan de overdracht. De kosten voor internationale overschrijvingen lopen op tot honderden miljarden per jaar. In de eerste helft van 2021 bedroeg de wereldwijde gemiddelde kosten 7,25%, waarbij sommige kosten opliepen tot meer dan 16%. Naar schatting 35 miljard euro per jaar wordt besteed aan kosten voor overschrijvingen in Afrika. Op dit moment heeft Bitcoin relatief hoge transactiekosten met een gemiddelde van 5 euro per transactie als gevolg van de groei in populariteit en transacties die het netwerk belasten. Dit is natuurlijk een belangrijk tegenargument in het debat dat cryptocurrencies kapitaal kunnen besparen voor non-profits door lagere transactiekosten.
Transparantie
Een grote zorg die veel mensen hebben tegen het doneren aan non-profitorganisaties is dat het geld niet altijd gaat naar de mensen die het nodig hebben maar naar fundraisers, corrupte ambtenaren of duistere geldstromen. In de Verenigde Staten gaat tot twee derde van de donaties naar zogenoemde fundraisers. Voor één non-profit ging zelfs van de 1,3 miljard dollar die werd ingezameld, 1 miljard dollar naar fundraisers. Dit geldt helaas ook voor non-profits die in Afrika werken, waarvan bekend is dat ze fondsen verduisteren en lokale dictators steunen. De blockchain is een openbaar en transparant grootboek van alle transacties die ooit binnen het netwerk zijn gemaakt. Om te zien waar de Bitcoin die naar een organisatie wordt gestuurd naartoe gaat, hoef je alleen maar de transactie-hash op te zoeken die bij de donatie is gegeven en de ontvangende ‘wallet’ en al de transacties zijn volledig transparant. Terwijl het geld in crypto wordt bewaard kunnen organisaties hun eerlijkheid gemakkelijk bewijzen door simpelweg de ID van hun cryptocurrency wallet openbaar te maken. Omgekeerd kan een individuele donor zijn donaties gemakkelijk volgen door zijn transactie-ID te volgen. Bitgive is een non-profitorganisatie die zich specifiek richt op het verbeteren van de transparantie van donatiefinanciering. Hun nieuwe programma, Give Track, maakt gebruik van de blockchain door alle donaties openbaar te maken op een openbaar grootboek.