Een open haard is decennia lang dé manier geweest om je huis te verwarmen, en hoewel het vlammende sprokkelhout dankzij de uitvinding van CV niet meer nodig is, is het nog steeds een ontzettend sfeervolle aanwinst voor je huiskamer. Dit maakt gashaarden populair, maar waar moet je op letten bij aanschaf?

Waarom een gashaard?

Bij elke aanschaf is het altijd belangrijk om jezelf eerst de vraag te stellen waarom je de aankoop wil doen. Dit geldt ook met gashaarden: wil je ze echt als verwarming voor je huis, of puur voor de sfeer? Aan de hand van de reden kan je namelijk het soort systeem en de grootte van je haard bepalen.

Warmte of sfeer?

Wanneer je je huis echt dient te verwarmen, is het belangrijk eerst goed uit te zoeken hoe groot het vermogen van je haard dient te zijn. Een slecht geïsoleerde ruimte van 60 m³ heeft bijvoorbeeld 6 kW nodig; evenveel als een goed geïsoleerde ruimte van 100 m³.

Gaat het puur om de sfeer, dan maakt het vermogen natuurlijk niet uit. Je zou zelfs nog de optie kunnen kiezen om een elektrische sfeerhaard aan te schaffen.

Gashaard met een open systeem

Een gashaard met open systeem houdt in dat er geen glasruit is, maar wel een afgesloten verbrandingskamer. Een open systeem betekent dus dat er voor de verbranding verse lucht wordt gehaald uit de ruimte waar de haard staat. Dit systeem is dan ook niet geschikt voor woningen met mechanische ventilatie.

Gashaard met gesloten systeem

Tegenwoordig zal je merken dat de meeste gashaarden voorzien zijn van een gesloten systeem. Bij een gesloten systeem is de haard op een afvoer aangesloten dat twee kanalen heeft; eentje voor de rookafvoer en eentje voor de toevoer van verse lucht..

Omdat het afgesloten is, haal je meer uit je haard omdat de verbranding veel efficiënter verloopt. Een ander voordeel is dat je voor dit soort gashaard dus geen schoorsteen nodig hebt.

Vrijstaande gashaard of inbouw gashaard?

Een andere keuze die je dient te maken, is of je een vrijstaande gashaard of een inbouw gashaard wil. Voordelen aan een vrijstaande gashaard, zijn dat ze goedkoper zijn dan inbouw, je de kleur kan kiezen die bij je interieur past, en de eenvoud waarmee je het plaatsen kan.

Nadelen zijn echter dat je de rookkanalen kan zien en dat het ruimte in de kamer inneemt. Dit heb je niet bij inbouw gashaarden. Nadeel hieraan is dat deze externe luchttoevoer behoeven. Als oplossing hiervoor zou je misschien een inzet-gashaard kunnen kiezen; ze zijn goedkoper dan inbouw gashaarden en hoeven geen externe lucht. Nadeel aan inzet is dan weer dat ze vaak een lager vermogen hebben.

0 Shares:
Ook zeer interessant