Geld sparen begint met weten hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel je uitgeeft, en waar dat geld precies heen gaat. Een overzicht hebben van je hele financiële leven is dus een cruciale stap om meer geld te besparen. Toch is dat voor veel mensen niet evident.
Hoe begin je daar in godsnaam aan? Zitten knoeien met een Excel-document is niet voor iedereen weggelegd. Ook andere doe-het-zelf oplossingen vergen heel wat tijd en moeite.
Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van technologische hulpmiddelen. Zo zijn er honderden apps die je op je smartphone kan downloaden en zo in een mum van tijd een overzicht van je financiën kan creëren. Wij zetten de beste apps voor je op een rijtje.
Inhoud
1. Mint
De Mint-app volgt een zeer eenvoudig concept en is dus ideaal om mee te beginnen. Je moet deze app gewoon linken aan je bankrekeningen (zowel zicht-, spaar- en andere beleggingsrekeningen) en Mint registreert al je activiteiten en transacties.
Via de app krijg je een helder overzicht van hoeveel geld je precies uitgeeft en hoeveel geld je spaart. Dat maakt het eenvoudig om te kijken waarop je kan besparen, welke uitgaven geschrapt mogen worden, en hoe je meer in je toekomst kan investeren.
2. Buddy
De Buddy-app helpt je met het opstellen van een budget (vandaar ook de naam: bud-get, Bud-dy). De app doet dit door je de mogelijkheid te geven om voor elke categorie van uitgaven een apart budget op te stellen. Denk dan aan boodschappen, entertainment, uitjes, professionele onkosten en meer.
Je vraagt je misschien af waarom dit in godsnaam nodig is en of een totaal budget niet beter is? Voor sommige mensen is dat inderdaad het geval, maar voor de meeste Nederlanders is het vaak zeer onduidelijk hoeveel geld ze uitgeven aan specifieke zaken.
Vooral entertainment is een categorie die soms duur uitvalt zonder dat je het beseft. Een filmpje hier, een abonnement op Netflix daar, enzovoort. Speel je vaak online games, dan is het ook makkelijk om je in het spel te verliezen en het overzicht van wat je precies uitgeeft kwijt te raken.
Door Buddy te gebruiken blijft je te allen tijde binnen een vooraf bepaald budget in een bepaalde categorie. Zo zal een onschuldig potje poker in een online casino niet ontaarden in een financieel fiasco.
Hiernaast kan je jouw Buddy ook linken aan die van je partner, huisgenoten en familieleden. Zo blijf je altijd op de hoogte over wie wat betaald heeft, en hoeveel er nog overblijft van het maandelijkse budget.
3. Groupon
Groupon is een van de meest bekende websites ter wereld om geld te besparen. Dit Amerikaanse bedrijf werkt met een simpel concept: groepskorting voor bepaalde producten vragen aan bedrijven, en die dan aanbieden aan hun leden.
Vanaf het moment dat er een zeker aantal mensen interesse heeft in een bepaalde aanbieding, dan kunnen ze van die korting genieten aan de hand van een waardebon.
De app van Groupon maakt het nog veel makkelijker om een handige deal te vinden. Denk aan 50 tot 90% korting op zaken zoals een etentje, een verblijf in een hotel, of gewoon bij het shoppen in een retail winkel.
Let wel op dat je via Groupon vaak in de verleiding kan komen om eens iets uit te proberen waar je nog nooit van hebt gehoord. Met het oog op geld besparen, is dat niet altijd de beste optie.
4. Shopkick
De Shopkick-app is niet meteen eentje waarmee je een budget kan opstellen, maar wel waardoor je beloond zal worden door aankopen te doen. Je krijgt immers punten voor elke aankoop, die je kan inruilen voor gratis producten en cadeaubonnen.
Ook als je andere mensen overtuigt om Shopkick te gebruiken krijg je punten. Hiernaast laat Shopkick je ook deals en kortingen zien, waardoor je makkelijk geld kan besparen op toekomstige aankopen.
5. Grip
Grip is een specifiek Nederlandse app en helpt je om een “grip” op je financiële leven te krijgen. De app is een initiatief van de ABN Amro, maar ook als je bij een andere bank zit (zoals ASN Bank, Bunq, ING of Rabobank) kan je deze gebruiken.
Grip is een interessante budget-app omdat je er zelf weinig voor hoeft te doen. Al je inkomsten en uitgaven worden automatisch geregistreerd, en worden dan in een helder overzicht gegoten. Je kan filteren per week of per maand.
Andere leuke elementen zijn het instellen van een budget per categorie. Je ontvangt hiervoor een notificatie zodra je budget bijna overschreden is.
6. SavingStarr
SavingStarr is ideaal voor mensen die bij heel wat verschillende supermarkten en andere winkels klant zijn en overal een klantenkaart hebben. Deze app bundelt alle informatie van deze kaarten en informeert je zodra je genoeg punten hebt verzameld op een bepaalde kaart om er iets mee te kopen.
Hoewel SavingStarr gekoppeld is aan ettelijke duizenden drogisterijen en supermarkten, moet je natuurlijk wel kijken of jouw specifieke winkels erbij zitten.
7. Dyme
Heb je het gevoel dat je maandelijks te veel geld uitgeeft aan allerlei lopende kosten? Dan moet je zeker de Dyme-app eens proberen. Koppel al je bankrekeningen aan deze app, en Dyme zal al je lopende kosten bundelen en er een overzicht van opstellen.
Bekijk die goed. Als je denkt dat je er eentje van kan schrappen, kan je dat gewoon via Dyme regelen. En nog leuker: daarna toont Dyme je hoeveel geld je per jaar bespaart door deze handeling. Dyme helpt je daarnaast ook om goedkopere opties te vinden voor bijvoorbeeld een energieprovider.
Tot slot werkt kan je Dyme ook gewoon gebruiken als budget-app.
8. Money Manager
Laten we eindigen met een zeer goed genaamde app: Money Manager. Zoals de naam al doet vermoeden kan je met deze app je geld beheren.
Money Manager is gedetailleerder en ingewikkelder dan de vorige apps. Hij vraagt om meer informatie en vergt dus meer input van jouw kant. Hoewel het meer tijd kost, kan je er wel heel nauwkeurig mee bijhouden waar je geld vandaan komt en waar het heen gaat.
Money Manager is ook zeer flexibel. Je kan de categorieën waarin je je uitgaven wil opdelen volledig zelf instellen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde uitgaven te automatiseren, zodat de app weet dat deze uitgave elke maand zal terugkomen.
Money Manager vergt wat werk om op te stellen in het begin, maar zodra je daar klaar mee bent heb je wel een zeer mooi en gedetailleerd overzicht van je uitgaven.