Afgelopen jaar heeft door het coronavirus veel dingen veranderd. Zo werd er meer geklust, gingen we minder op vakantie en hadden we meer tijd voor andere dingen. Bijvoorbeeld meer tijd om onze verzekeringen eens onder de loep te leggen. Is het wel nodig om zo’n hoge reis- of autoverzekering te hebben? En hoe kan je eigenlijk besparen op verzekeringen?
Inhoud
Vaste lasten
Vaste lasten zijn betalingen waar je niet onderuit kunt. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is het betalen van belasting. Maar ook het betalen van huur is een vaste last. Andere vaste lasten zijn vaak variabel. Dit betekent dat ze wel in prijs kunnen verschillen. Hoe variabeler de vaste lasten, hoe meer mogelijkheden om te besparen. Voor sommige besparingen moet je eerst wat onderzoek doen. Om dit makkelijker te maken kan je via een vergelijkingssite, bijvoorbeeld Kieszeker.nl, kijken waar de verzekeringen voor jou het goedkoopste zijn. Maak er een gewoonte van om elk jaar de prijzen van jouw verzekeraar(s) te vergelijken met die van de concurrentie. Prijzen veranderen namelijk regelmatig en het kan zomaar gebeuren dat het veel goedkoper is om over te stappen naar een andere verzekeraar.
Creëer overzicht
Het besparen begint allemaal met het creëren van overzicht. Ga er eens rustig voor zitten en pak alle gegevens erbij. Pak je polismak of je rekeningafschriften van het afgelopen jaar erbij en zet allemaal op een rij waar je nou precies premie voor betaalt. Zo kun je in een oogopslag zien of je de verzekeringen allemaal nog wel nodig hebt.
Een risico van lang niet naar je verzekeringen omkijken, is dat je betaalt voor verzekeringen die je misschien helemaal niet nodig hebt. Zo betalen sommige mensen nog jaren voor een verzekering van een smartphone, tablet of laptop die ze al lang niet meer hebben. Een voorbeeld hiervan is wanneer je verhuisd bent van een huurwoning naar een koopwoning. Had je namelijk in je huurwoning een glasverzekering? Dan kun je deze opzeggen. In een koopwoning heb je vast een opstalverzekering, en daar zit glasverzekering ook al in.
In Nederland is alleen een zorgverzekering en een autoverzekering (als je een auto hebt) verplicht. Inboedel-, opstal en reisverzekeringen zijn niet verplicht, maar wel erg handig. Maar bij je andere verzekeringen moet je toch echt afvragen of je ze nodig hebt. Als je het risico zelf kunt betalen, is je verzekering bijna altijd overbodig.
Bekijk elk jaar opnieuw je verzekering:
Autoverzekering
Als je al heel lang in dezelfde auto rijdt, kijk je waarschijnlijk nooit naar de verzekering. Zonde, want je kun veel besparen door er elk jaar naar te kijken. Autoverzekeraars veranderen regelmatig hun premies. Je auto wordt ouder en jij bouwt (hopelijk) meer schadevrije jaren. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat een andere autoverzekering nu voor jou goedkoper is.
Waar je zeker niet op moet bezuinigen is het onderhoud van je auto. Als je jouw auto niet goed onderhoudt, kunnen onderdelen slijten of zelfs stukgaan. Hierdoor ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt omdat je dure reparaties moet laten uitvoeren. Een slecht onderhouden auto heeft ook nog eens een lagere inruilwaarde.
Doorlopende reisverzekering
Veel mensen hebben een doorlopende reisverzekering. Dat is handig, want dan hoef je dit niet elke keer als je op vakantie gaat opnieuw af te sluiten. Maar het kan ook veel geld zijn, bijvoorbeeld als je een jaar geen vakantieplannen hebt. Ga je bijvoorbeeld dit jaar niet buiten Europa op reis? Dan kan je de werelddekking aanpassen naar een goedkopere Europadekking. En als door de corona-crisis je vakantieplannen dit jaar helemaal van de baan zijn, heb je je doorlopend reisverzekering misschien wel helemaal niet nodig. Mocht je wel op vakantie gaan, kijk dan goed naar de voorwaarden van je reisverzekeraar. Mocht de vakantie door het coronavirus niet door kunnen gaan, vergoedt niet iedere verzekeraar dit. In veel gevallen krijg je een voucher.
Controleer je zorgverzekering
Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Desondanks kun je op deze verzekering besparen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kiezen voor een hoger eigen risico. Deze keuze maak je natuurlijk alleen als je weet dat je geen zorg nodig gaat hebben. Je hebt helaas nooit 100% zekerheid dat dit zo is. Een andere manier om op zorgkosten te besparen is om geen, of zo weinig mogelijk, aanvullende verzekeringen af te sluiten. Ga je bijvoorbeeld alleen maar twee keer per jaar op controle bij de tandarts en is er verder nooit wat aan de hand? Kijk dan eens of het niet voordeliger is om geen tandartsverzekering te hebben.
Internetkosten
Je abonnementskosten voor internet en tv horen ook bij de vaste lasten. Kijk ook elk jaar weer kritisch naar deze abonnementen. Kunnen de abonnementskosten naar beneden of is het beter om een nieuw abonnement af te sluiten bij een andere provider? Bij een internetabonnement kun je letten op de downloadsnelheid. 50 Mbit/s is meestal prima voor een gemiddeld huishouden. Heb je nu een hogere downloadsnelheid, maar maak je er eigenlijk geen gebruik van? Dan is het misschien een goed idee om je abonnement te verlagen. Ook voor het vast bellen, kun je dit overwegen. Mensen gebruiken steeds vaker hun smartphone en steeds minder de vaste lijn. Hier kun je dus veel op besparen. Heb je daarnaast ook nog een uitgebreid zenderpakket op je televisie? Wees dan kritisch tegen jezelf of je al deze zenders eigenlijk wel gebruikt. Zo niet, dan is het misschien een idee om een kleiner pakket aan te schaffen.
Voeg niet alles in één pakket
Gemak zorgt er vaak voor dat je veel meer betaalt dan nodig is. Zo voegen veel mensen alle verzekeringen samen in één pakket. Dit lijkt heel handig en makkelijk, maar dit is vaak niet de goedkoopste optie. Vaak wordt er een korting aangeboden, maar dit is vaak een schijnkorting. Het is in veel gevallen voordeliger om verzekeringen los af te sluiten bij verschillende partijen. Wil je besparen op je verzekeringen? Doe dan het nodige onderzoek!