Investeren in Bitcoin is de afgelopen jaren één van de populairste manieren om vermogen op te bouwen. Grote kans dat er binnen jouw omgeving ook een heleboel mensen zijn die inmiddels flink wat geld hebben geïnvesteerd in de digitale valuta. Voordat je begint met het investeren in Bitcoin, is het belangrijk om een aantal zaken goed te weten. Waar komt Bitcoin bijvoorbeeld eigenlijk vandaan? Wat zijn de belangrijkste dingen die je in overweging moet nemen voordat je een eerste investering doet? En wat zijn de prognoses voor het komende jaar? Dat en meer vertellen wij je in dit artikel.

Het begin van Bitcoin

Vlak an de val van ongeveer de grootste zakenbank ter wereld, The Leeman Brothers, ontstond de financiële crisis die de meeste mensen vast nog wel op hun netvlies hebben staan. Bitcoin kwam eigenlijk tot stand al een reactie hierop. Hoe kan je nou betalingen doen zonder dat je afhankelijk bent van een dergelijke bank? Toen Bitcoin daadwerkelijk start ging, had het slechts een waarde van 0,02 cent. Die waarde is op het moment op zijn zachtst gezegd gegroeid: de waarde van één Bitcoin is nu ongeveer 40.000 dollar.

Even opfrissen: cryptocurrencies

Cryptocurrency is een digitale munteenheid die vak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor reguliere geldsoorten. De eerste, grootste en meest bekende is de Bitcoin. Een verzamelnaam voor alle andere online geldsoorten -afgezien van Bitcoin dus- is Altcoin. Alle transacties met bit- of altcoins worden decentraal uitgegeven en dat betekent dat elke transactie individueel plaatsvindt. De verzameling van alle transacties gezamenlijk noemen we de ‘blockchain’. Hoewel Bitcoin de meest toonaangevende en bekendste cryptocurrency is, bestaan er meer dan 8.000 verschillende cryptocurrencies. Eén bitcoin kun je 100 miljoen (!) keer opdelen, dus één Bitcoin is heel goed te verdelen in ‘kleinere stukjes’. Bitcoins komen uit fysieke ‘cryptomines’ – waarbij computers als een soort mannetjes met hamers in een mijn zoeken naar goud – alleen wordt er dan gezocht naar een block waar Bitcoin in te vinden is. Hier wordt dus digitaal geld gemaakt.

Bitcoin

 De koers van Bitcoin  

Hoewel Bitcoin het in het begin van 2020 vrij goed deed, kantelde dit doordat er er door de coronacrisis lockdowns werden aangekondigd. Door deze lockdowns zakten alle financiële markten in en had niet alleen de Bitcoin, maar ook de beurs het zwaar te verduren. In slechts een paar dagen is de Bitcoin in maart 51%(!) gedaald. Iedereen met grote investeringen in Bitcoin hield op dat moment wel even zijn of haar hart vast. In augustus is deze daling weer rechtgetrokken en is de Bitcoin weer gestegen tot boven de 10.000 dollar. In de periode tussen oktober en november is de Bitcoin opnieuw flink gestegen, mede omdat Paypal bitcoin beschikbaar maakt voor haar gebruikers als betalingsmiddel. Op het einde van 2020 haalt Bitcoin een nieuw koersrecord – wat betekent dat de Bitcoin voor het eerst sinds ooit meer waard is dan 20.000 dollar.

Bitcoin kopen

Als je besluit om Bitcoin te kopen, dan zijn er systemen die aan de slag gaan om jouw orders te kunnen uitvoeren. Bitcoin aanschaffen doe je vrijwel altijd via een app of bedrijf, die ook jouw digitale portefeuille kan beheren. Ook apps als eToro, Blockchain of BLOX cryptotrading zijn de laatste jaren erg populair. Op apps als deze is het heel gemakkelijk om jouw cryptocurrencies te kunnen beheren. Omdat de bestaande banken geld blijven bijdrukken, zal dit onvermijdelijk voor inflatie gaan zorgen Om hieraan te voorkomen, is het heel slim om op één of meerdere van deze apps in te zetten op cryptocurrencies zoals Bitcoin. Als je deze apps gedownload hebt, kun je een account aanmaken en vervolgens aan de slag met crypto’s.

Wat kun je allemaal doen met crypto’s?

Als je vervolgens cryptocurrencies in je bezit hebt, dan kun je hier meerdere dingen mee doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om hiermee te betalen (zo kan dat dus bij Paypal al) maar je zou ook kunnen kiezen om te gaan handelen in crypto’s. Om dit te doen is het belangrijk dat je de online cryptocurrencykoers goed in de gaten houdt en op basis hiervan weet in welke currencies je kunt investeren, en welke currencies je misschien beter kan doorverkopen.

Bitcoin veilig?

Bang dat Bitcoin niet veilig zou zijn hoef je niet te zijn. Dat komt omdat het transactienetwerk waar Bitcoin gebruikt van maakt volledig gebouwd is op veiligheid – anders zou de digitale cryptomunt nooit zo succesvol zijn geworden. Daarnaast is Bitcoin zelfs veel veiliger dan andere soorten transactiesystemen. Waarom? Omdat alle transacties niet door één partij worden beheerd, maar door een heleboel verschillende computers (duizenden!). Het beheer ligt niet bij één partij die gehackt kan worden, maar eigenlijk bij iedereen die er gebruik van maakt. Je zou alleen het netwerk van Bitcoin kunnen hacken als er een computer is die meer dan de helft van het net beheert, 51% dus. Zo’n aanval wordt ook wel een 51% attack genoemd. De kans dat zo’n aanval bij het grote netwerk van Bitcoin zou slagen, is eigenlijk 0. Als je je eigen munten goed wil beschermen, is het verstandig om voor een hardware wallet te kiezen: hiermee kun je je bitcoins op de beste manier mogelijk beschermen. Zo versleutel je de toegang tot je bitcoins offline. Tevens is het verstandig om je back up zin op te schrijven, ook wel seed phrase genoemd. Dit is een zin bestaande u8it 12 tot 24 woorden die je goed moet bewaren en bewaken. Je kunt hier namelijk áltijd je bitcoins mee bereiken, ook als je verder al je wachtwoorden kwijt bent.

0 Shares:
Ook zeer interessant