Steeds vaker ontmoeten Nederlandse clubs hun broertjes uit het zuiden. Zo speelde Twente eind november tegen Union Saint-Gilloise, een Brusselse voetbalclub waarvan het stadion op loopafstand ligt van het Lotto Park van RSC Anderlecht. Recent mocht ook Ajax tegen Union aantreden, waarbij de zestienjarige Belg Jorthy Mokio scoorde voor de Godenzonen. Enige kennis van het Belgische voetbal is op zijn plaats voor wie Belgische clubs en hun spelers naar waarde wil schatten. Voor Nederlanders die het voetbal in België actiever willen volgen, zijn er in ieder geval een aantal bijzonderheden die men dient te kennen.
Inhoud
Grootste voetbalclubs van België
België kent een aantal traditionele topclubs, waarvan Club Brugge en RSC Anderlecht de bekendste zijn. Club Brugge is de dominante club van de laatste jaren. De blauwzwarte formatie heeft meerdere landstitels gewonnen en presteert regelmatig goed in Europa. Het staat bekend om zijn trouwe achterban en een georganiseerde speelstijl. RSC Anderlecht is historisch gezien de grootste club van België, maar doet het al jaren minder goed. Het stond lang symbool voor aanvallend en technisch voetbal en als kweekvijver van talent. Het is dan ook hier dat Vincent Kompany zijn spelers- én trainerscarrière lanceerde. Andere grote clubs in België zijn onder meer Royal Antwerp FC, KRC Genk en KAA Gent.
Kweekvijver van talent
De Belgische nationale ploeg, de Rode Duivels, beleefde haar hoogtepunt met de Gouden Generatie. Dat is de generatie die voor alle duidelijkheid brons – geen goud – won op het WK van 2018. Veel van de spelers van deze generatie hadden hun jeugdopleiding genoten bij Belgische clubs. Het gaat dan om onder meer Kevin De Bruyne (KRC Genk), Thibaut Courtois (KRC Genk), Romelu Lukaku (RSC Anderlecht), Vincent Kompany (RSC Anderlecht), Marouane Fellaini (Standard Luik) en Axel Witsel (Standard Luik). Van de spelers die in 2018 voor de wedstrijd om brons aan de aftrap stonden, waren Toby Alderweireld (Ajax), Jan Vertonghen (Ajax), Nacer Chadli (MVV Maastricht) en Eden Hazard (Lille) de uitzonderingen die de regel bevestigen. Hoewel deze Gouden Generatie nu plaatsmaakt voor een nieuwe lichting, blijft België een team met veel talent op het hoogste niveau. En dat heeft veel te maken met de uitstekende jeugdopleidingen en -faciliteiten bij onze zuiderburen. Het niveau van de competitie blijkt ook ideaal te zijn voor jonge talenten.
Competitieformat
De Jupiler Pro League start met zestien ploegen. Het heeft een complex competitieformat met drie verschillende play-offs. De zes beste teams (na de reguliere competitie) spelen de Champions’ Play-offs, waarbij hun punten eerst worden gehalveerd. De top drie van deze play-offs bemachtigt een Europees ticket, terwijl de nummer vier voor de laatste Europese plaats een extra wedstrijd moet spelen tegen de winnaar van de Europe Play-offs. De Europe Play-offs worden dan weer gespeeld door de clubs die na de reguliere competitie op de plekken zeven tot en met twaalf eindigden. Ook hier worden de punten gehalveerd, waardoor zelfs de nummer twaalf vaak nog kans maakt op Europees voetbal. De onderste vier ploegen van de reguliere competitie belanden in de Relegation Play-offs. Een bijzonderheid is dat de punten van deze vier ploegen niet worden gehalveerd. De nummer één van deze groep blijft in de Jupiler Pro League, de nummers drie en vier degraderen direct en de nummer twee speelt een beslissingsduel tegen de winnaar van de promotie-play-offs uit de Challenger Pro League (de Belgische tweede klasse).
Modernisering blijft uit
Een ander opvallend kenmerk van het Belgische voetbal is de verouderde stadioninfrastructuur. Veel Belgische stadions zijn ouder dan die in Nederland. Moderniseringen verlopen er traag door complexe regelgeving, slepende rechtszaken en politieke hindernissen. KAA Gent is een uitzondering: de club bouwde in 2013 een nieuw en modern stadion met alle voorzieningen van een topclub. Club Brugge wil al jaren een nieuw stadion bouwen en lijkt eindelijk een doorbraak te hebben bereikt. RSC Anderlecht had plannen voor een nieuw stadion, maar die zijn uiteindelijk gestrand. Bij Antwerp staat dan weer al jaren een lege tribune het beeld te ontsieren – de zogeheten “sfeertribune” –, omdat de honderd jaar oude tribune om veiligheidsredenen niet meer mag worden gebruikt.
Sinds enkele jaren geldt een rookverbod in de Belgische stadions en sinds 1 januari 2025 is gokreclame er volledig verboden. Nu moet je weten dat de (online) casino’s en de aanbieders van sportweddenschappen België haar voetbalclubs altijd al rijkelijk hebben gesponsord. Dit is nog altijd toegestaan, maar er zijn wel heel concrete regels van toepassing. Logo’s of merknamen van kansspelaanbieders mogen bijvoorbeeld niet langer op de voorzijde van de tenues worden geplaatst, maar wel nog op de mouw of op de achterkant van het shirt. Wat niet meer mag in het stadion: banners, affiches, reclameborden of spotjes van gokbedrijven.