Onlangs kwam de Google Pixel 8 uit. Een mooi apparaat met weinig minpunten. Het toestel is wel een stuk duurder geworden. Is hij zijn prijs waard? Tijd om eens een scherpe blik te werpen op dit nieuwe toestel van Google.
Inhoud
Het design
Het design van de Google Pixel 8 verschilt niet zoveel van zijn voorganger, de Pixel 7. Hij ziet er vrijwel hetzelfde uit. Toch zijn er kleine verschillen. De hoeken zijn bijvoorbeeld afgerond en de achterkant heeft een lichte kromming. De Pixel 8 voelt hierdoor heel anders aan in je hand dan de Pixel 7. Het toestel is daarnaast compact. Het toestel is nog kleiner dan de Pixel 7a. Leg je de Pixel 8 naast zijn voorganger, dan valt het verschil duidelijk op. Het design is eenvoudig. Op de achterkant vind je de camerabalk met daarin twee lenzen en een led-flitser. De achterkant van het toestel is glimmend en de balk is mat. Bij de Pixel Pro 8 is dit precies andersom. Er zijn drie kleuren om uit te kiezen: grijsgroen, zwart en roze.
De hardware
Binnenin de Pixel 8 vind je de nieuwe Tensor G3-processor. Deze chip biedt vooral mogelijkheden aan AI. Door deze nieuwe chip is het toestel niet merkbaar sneller geworden. Het toestel beschikt verder over 8GB aan werkgeheugen en 128GB opslag. Dit is voldoende om alle Android apps soepel te laten draaien. Voor 60 euro meer heb je een versie met 256GB-opslag. Heb je veel ruimte nodig, dan kan dit een interessante optie zijn.
De camera’s
Op de Google Pixel 8 bevindt zich een 50 megapixel hoofdcamera en een 13 megapixel groothoeklens. Dit is dezelfde uitrusting als bij de Pixel 7, maar de hoofdcamera heeft een hoger diafragma. Hierdoor presteert de camera beter in het donker. De camera’s van de Pixel staan bekend om hun kwaliteit. Ook bij de Pixel 8 is dit het geval. De foto’s zijn goed en scherp. Nieuw is dat je met de Pixel 8 ook macro foto’s kunt maken. Dit kon eerder alleen met het Pro-model.
Opladen en accuduur
Hoewel de Google Pixel 8 compacter is dan zijn voorganger, heeft hij wel een grotere accu gekregen. De batterij heeft 200 mAh meer capaciteit dan de Pixel 7. Echt merkbaar is het verschil niet. Naast de accucapaciteit is ook de oplaadsnelheid vooruit gegaan. De Pixel 8 kan met maximaal 27 Watt de batterij opladen.
Updates
Google heeft zijn update beleid gewijzigd. Dat betekent dat gebruikers vanaf nu 7 jaar lang van updates worden voorzien. Je kunt nu dus langer van je smartphone gebruik blijven maken. De Pixel 8 is de allereerste smartphone die werkt met Android 14, dit is de allernieuwste versie van het systeem.
Wat zijn de verschillen tussen de Pixel 8 en de Pixel 8 Pro?
Twijfel je of je een Google Pixel 8 Pro abonnement of een Pixel 8 abonnement moet nemen? Dan kan het handig zijn om te weten wat de verschillen zijn tussen de beide toestellen.
Ander design
De Pixel 8-telefoons lijken qua design erg op elkaar, maar er zijn een paar kleine verschillen. De normale Pixel 8 is verkrijgbaar in zwart, grijsgroen en roze, het Pro-model is ook te verkrijgen in porselein en blauw. Nog een verschil is dat bij de Pixel 8 Pro de achterkant mat is en de camerabalk glimmend. Daarnaast is de Pro uitvoering ook een stuk groter.
Camera
De Google Pixel 8 Pro heeft een extra camera op de achterkant. Dit is een telelens waarmee je objecten tot vijf keer dichterbij kunt halen zonder kwaliteitsverlies. Met de Pro kun je ook verder inzoomen dan bij het instapmodel.
Oplaadsnelheid en accu
De Pixel 8 heeft een accu van 4575 mAh en het opladen gaat met maximaal 27 Watt. Daarentegen heeft de Google Pixel 8 Pro een accu van 5050 mAh. Het toestel laat ook iets sneller op, maar hier merk je in de praktijk niet veel van. Via de kabel gaat dit met maximaal 30 Watt.
Werk- en opslaggeheugen
De Pixel 8 telefoon wordt standaard geleverd met 8GB RAM. De 8 Pro versie beschikt over 12GB werkgeheugen. Een stuk sneller dus. Qua opslaggeheugen kun je kiezen uit verschillende varianten. Bij het instapmodel kun je kiezen uit 128 of 256 GB, bij de Pixel 8 Pro uit 128, 256 of 512GB geheugen.
Prijzen
Ook de prijs van de Pixel 8 Pro ligt een stuk hoger. Zo kost de Pixel 8 Pro met 128GB intern geheugen 1099 euro, voor het instapmodel betaal je 799 euro. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn de prijzen van de toestellen gestegen.