Vocht in je huis. Niets vervelender dan dat. Gelukkig is er een aantal dingen die je er tegen kan doen zodat je nooit meer last hebt van vocht of schimmel! Het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger – omlaag met die luchtvochtigheid!

 

Hoe het werkt

Waar komt dat vocht nou eigenlijk vandaan? Het zit zo: als lucht zijn warmte verliest, raakt het ook de mogelijkheid kwijt om vocht vast te houden. Een kouder oppervlak trekt dat vocht aan, verzamelt de warme lucht en maakt daar condensatie uit. Denk bijvoorbeeld aan een koud glas drinken op een warme zomerdag. Binnen een mum van tijd lopen druppels condens van het glas naar beneden.

Zo werkt dat ook in kamers, als het binnen warm wordt en het buiten koud is, beslaan de ramen soms. Ook kan het aan het huis liggen, denk aan de isolatie of de plek waar je huis staat. Er is een aantal kleine huishoudtrucs die je kan toepassen voor een lagere luchtvochtigheid, maar vochtvreters kunnen niet op tegen de hoeveelheid liters water die de ontvochtigers uit de lucht trekken.

 

Wat doet een ontvochtiger?

Om het voorkomen dat er te veel vocht in je huis is en dat gaan schimmelen kan je een luchtontvochtiger neerzetten. Deze doet in principe hetzelfde als een koud glas drinken. De ventilator trekt de warme lucht richting de ontvochtiger, waar de warme lucht tegen een paar koelstaven aankomt. Die halen het vocht uit de warme lucht. Dan druppelt het vocht vanaf de koelstaven in een waterreservoir of opvangbak.

Gelukkig hoef je je niet druk te maken over het overlopen van het reservoir. De meeste luchtontvochtigers hebben een automatische uitschakelfunctie als de bak vol zit. Er gaat dan een lampje braden zodat je weet dat de bak vol zit of je kan het zien bij een doorzichtige bak. Er zijn ook luchtontvochtigers met een aftappunt waar je een slangetje aan kan bevestigen zodat het vocht automatisch kan afwateren. Dan zijn al je zorgen helemaal weg!

 

Verschillende typen ontvochtigers

Er zijn ook verschillende soorten ontvochtigers. Het is goed om te weten wat welke ontvochtiger precies doet en welke de meeste voordelen voor jou heeft. Een condensatie-ontvochtiger zoals hierboven beschreven, is het meest gangbaar, maar er zijn ook adsorptie-luchtonvochtigers. Deze doen het vaak beter bij lagere temperaturen.

Deze ontvochtegingstechniek werkt zonder compressor. De vochtige kamerlucht wordt eerst aangezogen door een krachtige ventilator. De lucht wordt dan door de onderkant van de silicagelschijf heengetrokken (een materiaal dat vocht absorbeert uit de lucht). De draaiende silicagelschijf wordt aan de bovenkant met opgewarmde lucht doorgeblazen. Het vocht in de schijf wordt dan als condens in de wateropvangmodule doorgeduwd. Omdat de koude lucht in het begin wordt aangevoerd door de openingen van het waterreservoir, kan het condens neerslaan op de verkoelde wanden van de module en in de waterbak worden opgevangen.

 

Welke is beter?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Beide opties hebben voordelen en uiteindelijk is het een persoonlijke keus. De absorber komt beter tot zijn recht wanneer de temperaturen lagen zijn dan 20 graden Celsius. De compressor werkt weer beter bij temperaturen boven de 20 graden Celsius.

Wat je het best kan doen is nagaan wanneer jouw huis het meest vochtig is of in wat voor kamer je de luchtontvochtiger wilt gaan neerzetten. Over het algemeen wordt de adsorptiedroger vaak in kleinere ruimtes neergezet, zoals een kelder, berging, kleine slaapkamer, garage, boor of caravan. Wil je graag een grotere ruimte minder vochtig maken, kan je beter kiezen voor een compressor-ontvochtiger.

 

Gebruikstips voor een luchtontvochtiger

Het ideale luchtvochtigheidsniveau (RH) in een kamer is ongeveer 50%, maar hij mag 5% afwijken. In de wintermaanden kan het zelfs zakken tot 40%. Gebruik bij voorkeur een hygrometer om het juiste HR-niveau in een kamer te peilen. Elke kamer in het huis is natuurlijk anders. Tijdens het koken heeft de keuken een hoger luchtvochtigheidsniveau. Ook na een douche heeft de badkamer een hogere luchtvochtigheid dan alle andere kamers in het huis.

Wanneer je met een hygrometer door je huis heengaat om alle kamers te controleren kan je gaan bepalen hoe je de vochtigheid in je huis wilt gaan aanpakken. Het kan ook zo maar zijn dat sommige kamers heel droog zijn. In dat geval zou je ook een luchtbevochtiger kunnen aanschaffen.

Pas op als je een luchtontvochtiger met een compressor hebt aangeschaft. Als je deze uit de verpakking haalt, moet je hem minstens drie uur rechtop laten staan, zonder deze aan te doen of aan te sluiten op elektriciteit. Dat komt omdat er tijdens het transport olie in de compressor kan gaan zitten. Als je de luchtontvochtiger rechtop laat staan, zakt die olie weer weg en is er niets aan de hand.

Zorg ervoor dat de luchtontvochtiger rechtop in een kamer staat op de vloer. Het gebruik van de ontvochtiger op meubels vergroot de kans op ongevallen. Plaats het apparaat in de buur van een stopcontact op de vloer. Het beste resultaat boek je wanneer je de ontvochtiger in de buurt van een raam zet, omdat de eerste 5 tot 10 minuten de ramen flink kunnen beslaan.

 

Andere opties

Ook kan je ervoor kiezen om meer planten in huis te nemen, sommige planten verbeteren de lucht in je huis en andere soorten planten zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Let wel; dit geldt alleen voor droge kramers die meer vocht nodig hebben. Het water dat je de planten geeft verdampt voor 90%. Dat betekent dus wel dat je planten kan verwijderen uit een vochtige kamer voor een droger resultaat.

Heb je niet per se last van vocht, maar wil je schonere lucht inademen, dan is het misschien beter voor jou om een luchtreiniger aan te schaffen. Ze zitten ongeveer in dezelfde categorie, maar luchtreiniger maken de lucht in huis schoner. Ze verwijderen ultra fijnstof, rook, pollen, schimmels, virussen, bacteriën en allergenen uit de lucht.

0 Shares:
Ook zeer interessant
nas
Lees meer

Beste NAS van 2024

Een goede NAS (Network-Attached Storage) maakt veel mogelijk en maakt je flexibel. Een NAS zorgt dat je heel…