Natuurlijke, eetbare ingrediënten en natuurcosmetica zijn nog steeds erg populair. Een voorbeeld van een natuurlijk beautyingrediënt dat ook geschikt is voor consumptie is thee…
De theeplant is op de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten te herkennen aan de INCI-naam Camellia Sinensis, oftewel Chinese camelia. Van de knoppen en bladeren van deze struik of kleine boom wordt thee gemaakt. Afhankelijk van het oxidatieproces dat de geplukte knoppen of bladeren ondergaan, wordt dit witte, groene of zwarte thee. Bij het maken van witte en groene thee blijven de waardevolle polyfenolen behouden.
In cosmetica wordt gebruik gemaakt van extract van de theebladeren, veelal groene thee. De polyfenolen en en flavonoïden in theeplant extract beschermen de huid dankzij een antioxiderende werking.
Op verschillende cosmeticaverpakkingen wordt geclaimd dat (groene) thee ook een anti-ageing effect heeft. Antioxidanten kunnen vroegtijdige veroudering door vrije radicalen helpen beperken en daarnaast laat recent onderzoek zien dat de stof EGCG in thee-extract helpt de afbreek van collageen tegen te gaan en beschermt tegen UV-schade. Dit geldt zowel voor het smeren met thee-bevattende producten, als het drinken van (groene) thee. bron
Naast de bladeren zijn ook de zaden van de theeplant te gebruiken voor cosmetica, hetzij minder vaak gebruikt dan thee-extract. Door de zaden te persen wordt een zoete, niet-droge olie gewonnen, die geschikt is voor consumptie én voor verwerking in crèmes. Naast vitamine A, B en E en mineralen is de olie rijk aan oliezuur en bevat het squalaan. Dit maakt de olie tot een rijk voedende olie voor een droge huid.
Tot slot kan thee gebruikt worden om cosmetica op een natuurlijke en zachte manier subtiel te parfumeren. Camellia Sinensis extract staat immers bekend als een veilig ingrediënt dat de huid niet irriteert en zelfs licht ontstekingsremmend werkt. bron