Bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine is het vaak handig om te weten wat de “gemiddelde levensduur” van de wasmachine is. Logisch, want als je zo’n relatief duur apparaat aanschaft, wil je wel graag dat die lang meegaat. Daarom zetten wij verschillende wasmachines en hun levensduur voor jou op een rij én geven tips voor het onderhouden van jouw wasmachine!
Hoe lang gaat een wasmachine mee?
Hoe lang een goede wasmachine mee gaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe goed je de wasmachine onderhoudt en de manier waarop je hem gebruikt. Daarnaast is het ook merk afhankelijk. De gevestigde merken zoals Bosch, Miele, Asko, Siemens, AEG en Samsung hebben bewezen dat de bouwkwaliteit erg goed is. Hierdoor weet je bij deze merken vaak waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten van je wasmachine. Een nadeel kan wel zijn dat je voor deze merken iets meer moet betalen.
Prijs-kwaliteit verhouding
Maar hoe zit het dan bij goedkopere wasmachines? Er zijn natuurlijk ook wasmachines met een mindere of gemiddelde bouwkwaliteit. Deze machines zijn dan ook lager in prijs. Er is vaak een duidelijke prijs-kwaliteit verhouding bij wasmachines. Als je kiest voor een goedkopere machine dan is het bijna zeker dat deze ook minder lang mee gaat. Ondanks dat ze minder lang mee gaan, zijn ze door de lage prijs nog wel interessant. Bij een wasmachine kun je ook gewoon pech of geluk hebben. Een dure wasmachine kan kort meegaan en een goedkope wasmachine kan jaren blijven draaien.
Het gebruiken van de wasmachine
Draai jij elke week meer dan vijf wasjes? Dan heb je grote kans dat jouw wasmachine sneller slijt dan wanneer je maar één keer per week een was doet. Bij intensief gebruik is het dan ook logisch dat de wasmachine eerder aan vervangen toe zal zijn. Het is dus aan te raden om pas een was te draaien als je wasmand helemaal vol zit. Spaar je was op totdat de trommel goed vol zit! Doe de trommel ook weer niet té vol. Zorg er altijd voor dat er een handbreedte over is aan de bovenkant. Als de trommel té vol zit, moet de wasmachine namelijk extra hard werken. Ook wassen met een te lege trommel is niet goed. De wasmachine kan hierdoor uit balans raken. Ben jij iemand die veel wassen draait? Ga dan bij aanschaf van een wasmachine voor een machine met een groot vulgewicht. Zo past er meer wasgoed in de trommen en zal je de wasmachine minder belasten.
Wasmachine laten repareren
Bij een kapotte wasmachine hoef je niet meteen naar de winkel te rennen om een nieuwe aan te schaffen. In sommige gevallen kan de machine namelijk gewoon gerepareerd worden. Als de wasmachine kapotgaat in de garantietijd, kan je hem zelfs gratis laten repareren. Gaat de machine kapot buiten deze tijd, dan is het vaak nog steeds voordeliger om hem te laten repareren in plaats van te vervangen. Zoek dus even goed uit of je wasmachine nog te redden valt, voordat je een nieuwe koopt!
Tips voor onderhoud
Het onderhouden van je wasmachine is heel bepalend voor de levensduur. Logisch dat je zo lang mogelijk wilt genieten van je nieuwe aanschaf. Daarom is het heel belangrijk om je wasmachine goed schoon te houden! Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.
Tip 1: Laat de deur van de trommel altijd op een kiertje staan. Als je de deur meteen na het wassen dicht doet, kunnen de onderdelen van de wasmachine niet goed drogen en gaan deze stinken.
Tip 2: Op schimmels in de wasmachine zit niemand te wachten. Heb jij een stinkende geur in de wasmachine? Dan kan het zijn dat je vetluis hebt. Vetluis is een zeepbacterie die graag in een vochtige, warme ruimte leeft. Deze bacterie kan nare geurtjes en grijze of bruine vlekken geven aan je net gewassen wasgoed. Draai daarom één keer per maand een lege was van 90 of 95 graden. Door de wasmachine op deze hoge temperatuur te laten draaien, worden eventuele schimmels gedood.
Tip 3: In de rubberen rand van de deuropening kan vuil en resten wasmiddel achterblijven. Geen fijn idee dat dit vuil elke keer meedraait met jouw schone was. Maak daarom na elke wasbeurt deze rand goed schoon.
Tip 4: Om verstopping en lekkage te voorkomen, is het handig om je wasmachine regelmatig te ontkalken. Dit kun je doen door eens in de zoveel tijd je wasmachine op een was van 90 of 95 graden te laten draaien met een ontkalkingstablet of een schep keukensoda.
Tip 5: Ook het zeepbakje kan voor verstopping zorgen. Maak het zeepbakje daarom regelmatig even schoon.
Tip 6: De pomp in de wasmachine kan blokkeren door een verstopt pluizenfilter. Haal dit filter er om de vijf wasbeurten uit en maak het schoon. Zo blokkeert de pomp niet en raakt de afvoer ook niet verstopt.
Tip 7: Té is nooit goed en dit geld ook voor té veel wasmiddel. Als je té veel wasmiddel gebruikt kunnen er resten achterblijven. Deze resten kunnen voor verstopping of nare geurtjes zorgen. Gebruik dus altijd een afgepaste hoeveelheid wasmiddel. Daarnaast is het beter om vloeibaar wasmiddel te gebruiken dan poeder. Vloeibaar wasmiddel lost namelijk sneller op waardoor er minder zeepresten achterblijven.
Tip 8: De laatste tip is om één keer per jaar de afvoerslang van binnen schoon te maken. Ook is het handig om deze afvoerslang om de vijf jaar te vervangen.
Heb je een stinkende wasmachine? Daar hebben we ook allemaal tips voor! En we raden ook de beste wasmachine verhoger aan!