We leven tegenwoordig in een echte wegwerpmaatschappij. Het kan echter veel geld schelen om soms zelf dingen te repareren. Denk aan een tv die kapot gaat. Soms is het maar 1 draadje dat los zit. Jammer dus om een geheel nieuwe aan te schaffen. De soldeerbout biedt in deze situatie uitkomst. Je soldeert het draadje simpelweg weer vast. Maar ook voor andere bewerkingen is een soldeerbout ideaal. Denk aan het maken van sieraden of repareren van defecten aan waterleidingen. Wat het ook is, een soldeerbout is een echte alleskunner. Maar waar moet je precies op letten als je er een aan wilt schaffen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Soldeerbout Voor Loodvrij Solderen de beste soldeerbout van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Soldeerbout Voor Loodvrij Solderen is de Hoogwaardige Soldeerbout. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde soldeerbouten.

Beste Soldeerbouten van 2024

Soldeerbout Voor Loodvrij Solderen

Even snel wat repareren of lekker creatief bezig zijn, het is allemaal mogelijk met de Soldeerbout Voor Loodvrij Solderen. Het is een prima model voor beginners. Hij is namelijk lekker licht, ligt lekker in de hand en komt ook nog eens tegen een heel zacht prijsje. Hij werkt op netstroom dus je hoeft je nooit druk te maken over een lege accu of iets dergelijks. Het is een kwestie van inpluggen en gaan met de banaan. Het gebruik is heel eenvoudig. Hij warmt snel op zodat je snel aan de slag kunt. Een ideale keuze om dingen aan elkaar vast te maken. Dit kan zowel iets zijn dat je moet repareren als een hobbymatig werkje. Super leuk voor een regenachtige zondagmiddag. Bovendien gaat het om een heel compact apparaatje. Hierdoor neem je hem makkelijk mee. Gezellig als je bij een vriend of vriendin gaat knutselen. Dit model is geschikt voor ieder klusniveau. Kortom, een prima aanschaf waar je veel plezier van zult hebben!

Pros
  • De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Deze soldeerbout ligt lekker in de hand en is zeer gebruiksvriendelijk.
Cons
  • Voor professionele doeleinden is hij niet geschikt en kun je beter even verder kijken naar een ander model.

Hoogwaardige Soldeerbout

De naam zegt het al. Deze Hoogwaardige Soldeerbout van Velleman is een uitstekende keuze voor de hobbyklusser. Je pakt hem er makkelijk even bij. Dankzij het compacte formaat berg je hem makkelijk op. Bovendien kun je hem ook heel eenvoudig meenemen ergens naartoe. Het is een perfecte keuze voor het solderen van elektrisch spul. Maar ook hobbymatig is hij prima te gebruiken. Je kunt je helemaal uitleven en je creativiteit de vrije loop laten. Het fijne van alles is dat hij tegen een mooi prijsje komt. Daar hoef je het dus zeker niet om te laten. De prijs-kwaliteitverhouding maakt het bovendien een uitstekend en creatief cadeautje. Dankzij de veelzijdigheid van dit apparaat kun je hem altijd wel ergens voor gebruiken. Als je deze kanjer eenmaal in huis hebt dan wil je hem in ieder geval niet meer missen. Niks is fijner dan je hoofd lekker leeg te maken met je favoriete hobby of door te klussen.

Pros
  • Het is een echt hebbeding en perfect voor het uitvoeren van je favoriete hobby of om lekker mee te klussen.
Cons
  • Omdat hij op netstroom werkt heb je niet dezelfde flexibiliteit als met een draadloos exemplaar.

Silverline Soldeerijzer, 40 W

De Silverline Soldeerijzer, 40 W is van alle markten thuis. Hij werkt zeer nauwkeurig waardoor hij ook geschikt is voor precieze werkjes. Het apparaat is super snel klaar voor gebruik en opgewarmd. Ben je nog niet ervaren met het gebruik van een soldeerbout? Geen probleem. Hij is geschikt voor alle niveaus en erg eenvoudig in gebruik. Het gevoel voor het werken met een soldeerbout moet je wellicht nog onder de knie krijgen maar aan het apparaat zelf zal het niet liggen. Solderen was nog nooit zo makkelijk en leuk. Wij worden dan ook heel vrolijk van dit model. Hij bereikt een temperatuur tussen de 420 en 480 graden. De blauwe kleur geeft het apparaatje een stoere uitstraling. Daarnaast is hij lekker licht en compact. Ideaal wanneer je hem mee wilt nemen ergens naartoe. Komt altijd van pas tijdens het klussen of wanneer je met je hobby bezig bent. Hadden we al genoemd dat hij tegen een hele schappelijke prijs komt? Wij willen niet meer zonder!

Pros
  • Het is een prima apparaatje voor een prima prijsje. Ook is hij geschikt voor alle soldeerniveaus.
Cons
  • Met zijn 40 watt is het niet het meest krachtige exemplaar op de markt.

Dremel VersaTip – 2000-6

Met de benamding soldeerbout wordt de Dremel VersaTip – 2000-6 eigenlijk tekort gedaan. Het is namelijk nog veel meer dan alleen een soldeerbout. Je kunt er mee smelten, warm snijden en krimpen. Het is dus een echte alleskunner die niet in jouw hobbyschuur mag ontbreken. Hij ligt lekker in de hand waardoor je hem ook moeiteloos langere tijd achtereen kunt gebruiken zonder dat je handen lam worden. Je gebruikt hem draadloos waardoor je je niet meer hoeft te ergeren aan een irritant snoer dat de hele tijd in de weg zit.

De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Zeker als je je bedenkt dat je eigenlijk 6 apparaten in een krijgt. Dit bespaart je ruimte en geld. Door zijn gebruiksvriendelijkheid is het een prima instapmodel. Maar ook voor de ervaren klussen is het een hele geschikte keuze. Kortom, deze kanjer doet wat hij moet doen!

Pros
  • Het gaat om een draadloze soldeerbout waarmee je zeer effectief kunt solderen. Je krijgt er 2 jaar garantie op.
Cons
  • Na lang gebruik kan hij heet aanvoelen bij je vingers. De taal van de handleiding is Frans.

Powerplus POWX1384 Soldeerbout

De Powerplus POWX1384 Soldeerbout is een echt hebbeding. We kunnen ook gerust zeggen dat hij goedkoop is. Daarmee is het een heel geschikt instapmodel. Ideaal wanneer je wilt kijken of solderen iets voor je is zonder er gelijk veel geld aan uit te geven. Als je hem even wilt laten rusten of je hebt behoefte aan een pauze dan kun je hem makkelijk op de meegeleverde standaard zetten. De handgreep is zacht waardoor het comfortabel is om hem vast te houden. Super handig dus wanneer je hem langere tijd achter elkaar gebruikt.

Hij werkt op netstroom. Hierdoor heb je nooit gedoe met een accu die leeg raakt. Het is een kwestie van inpluggen en gaan met de banaan. Dit is hoe makkelijk hij werkt. Of het nu gaat om klusjes in huis of om hobbymatige doeleinden zoals modelbouw, deze kanjer staat altijd voor je klaar.

Pros
  • Het is een budgetvriendelijke soldeerbout met een groot gebruiksgemak. Daarnaast werkt hij erg nauwkeurig.
Cons
  • Door het snoer ben je minder flexibel in je werkruimte. De punt wordt door sommige gebruikers als te dik ervaren.

Woodley Soldeerbout

De Woodley soldeerbout wordt geleverd als complete set. Super handig dus want je bent in 1 keer klaar! Zeker als je een starter bent is dit erg praktisch. Maar ook de ervaren soldeerders zijn erg over dit model te spreken. Door zijn zachte prijs is het een leuk en origineel cadeau voor iemand die met solderen of houtbewerking wil beginnen. Naast solderen kun je graveren en piepschuim snijden. Binnen 15 seconden is hij opgewarmd dus je kunt direct aan de slag! Er zitten maar liefst 32 diverse opzetstukken bij. Laat je droomproject tot leven komen met deze alleskunner. Wij zijn een groot fan!

Pros
  • Wordt geleverd als complete set met super veel mogelijkheden. Je hoeft dus zelf geen extra’s meer aan te schaffen.
Cons
  • Er zijn gebruikers die aangeven dat de kwaliteit van de soldeerbout niet super goed is.

Soldeerstation regelbaar met soldeertin en 3 soldeerstiften

Het mag dan een merkloos exemplaar zijn, deze soldeerbout heeft zijn plekje in onze top 5 dubbel en dwars verdiend. Hij wordt geleverd met 3 extra soldeerstiften. Namelijk met een platte kop, een afgeschuinde kop en een punt kop. Ook krijg je er 60 gram soldeertin bij. Daarnaast kun je de temperatuur zelf aanpassen van 150 tot 420 graden. Wel zo handig want zo kun je de stift en de temperatuur aanpassen op jouw soldeerklus. Gebruiksvriendelijk, krachtig en duurzaam zijn daarnaast woorden die dit soldeerstation kenmerken. Via het LCD-scherm kun je hem makkelijk zelf instellen en aflezen. Hij werkt op netstroom.

Pros
  • Zowel voor ervaren als minder ervaren gebruikers van een soldeerbout is hij zeer gebruiksvriendelijk.
Cons
  • Hij is niet goedkoop dus niet toereikend voor ieder budget.

Velleman Soldeerstation met LCD & Keramisch verwarmingselement

Dit soldeerstation van Velleman doet wat je van een soldeerbout mag verwachten. Je kunt wel zeggen dat dit een luxe uitvoering soldeerbout is. Hij heeft namelijk een LCD-scherm en je kunt de temperatuur digitaal instellen. Daarnaast beschikt hij over een spons zodat je de bout eenvoudig even kunt reinigen. Welke soldeerklus je ook wilt klaren in huis, deze Velleman zal je niet teleurstellen. Bovendien heeft hij een keramisch verwarmingselement en een temperatuursensor. Super handig dus! De bout is snel opgewarmd zodat je niet tot sint-juttemis hoeft te wachten om hem te gebruiken. De kers op de taart is dat je voor een leuke prijs een uitstekende kwaliteit krijgt.

Pros
  • Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt 2 jaar garantie op deze soldeerbout. Daarnaast is hij erg krachtig.
Cons
  • Het is een vrij groot apparaat dus je moet de ruimte hebben om hem op te kunnen bergen.

ERSA gassoldeerset Independent 75

De ERSA Independent 75 wordt geleverd als complete set. En dat is wel zo fijn! Met 75 watt is het een echte krachtpatser die een temperatuur van 580 graden kan behalen. In de set zit naast de soldeerbout zelf een spons zodat je de soldeerbout kunt reinigen, en een reflectorplaat. Daarnaast zitten alle spulletjes netjes verpakt in een opbergdoosje zodat je deze veilig kunt bewaren of ergens mee naartoe kunt nemen. Deze ERSA werkt op butaan gas. Dit heeft als groot voordeel dat je niet gebonden bent aan een snoer. En zo heb je dus meer flexibiliteit om te werken, ook wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

Weller Soldeerbout SP40NKEU

Deze Weller is onmisbaar in je gereedschapskist. De soldeerpunt heeft de vorm van een beitel. Door de vormgeving van deze soldeerbout kun je de uitlijning van het soldeerpunt makkelijk bepalen. Bovendien wordt hij geleverd met een led lamp. Hierdoor kun je goed zien waar je mee bezig bent. Ook is het handig wanneer je wat minder licht tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld ‘s avonds. De temperatuur van de bout is zo’n 480 graden en werkt op netstroom. Hij beschikt over 40 watt dus heeft voldoende vermogen om jouw soldeerklus te klaren.

IFA HAMER SOLDEERBOUT B15

De Ifa hamer soldeerbout mag niet in onze top 5 ontbreken. Deze soldeerbout is niet bedoeld voor soldeergroentjes. Maar liefst over 200 watt beschikt deze Ifa wat hem een zeer krachtige tool maakt. Voor ervaren handige Harry’s en voor professioneel gebruik is hij zeer aan te raden. Ook wanneer je je soldeerbout intensief gebruikt is dit de juiste keuze. Leuk weetje, het is een Nederlands product. Binnen 4 minuten is hij opgewarmd. Je kunt dus binnen een mum van tijd aan de slag. De stift is 14 mm. Hij is zeer geschikt voor de bewerking van bijvoorbeeld glas in lood.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een soldeerbout aanschaft

Hoe kun je op een soldeerbout besparen?

Niet iedereen heeft dezelfde portemonnee. Gelukkig is er een breed scala aan keuze wat soldeerbouten betreft. Je hoeft dus niet per se een duur exemplaar aan te schaffen als je voor kwaliteit wilt gaan. Hoe kun je geld besparen als het om solderen gaat? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Ga voor eenvoud
Als je voor een complete en luxe soldeerset kiest ben je meer geld kwijt dan wanneer je voor een eenvoudig model zonder poespas gaat. Als je de dingen in de set toch nodig hebt dan loont het zich vaak deze in een set te kopen in plaats van apart van elkaar. Vraag jezelf dus van te voren af waar je de soldeerbout precies voor wilt gebruiken en wat je daarvoor nodig hebt. Kan een hoop geld schelen!

Leen een soldeerbout
Als je niet zo’n doe-het-zelver bent maar je hebt toch voor een klusje een soldeerbout nodig, vraag dan die ene vriendin die er een heeft. Het is zonde om er een aan te schaffen als je hem eenmalig gebruikt.

Tweedehands
Vaak kun je tweedehands een prima soldeerbout voor een leuk prijsje op de kop tikken. De ander blij en jij blij, een win-win situatie dus! Test van te voren wel even of hij werkt en check ook of hij compleet is.

Welke soorten soldeerbouten zijn er?

We hebben het eerder al even aangehaald. De soorten soldeerbouten. Voordat je er een aanschaft is het wel zo prettig te weten welke soorten er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn. Zo kun je de beste keuze maken.

Soldeerpen
Een soldeerpen is het meest eenvoudige model soldeerbout. Naast dat het model eenvoudig is, is hij ook eenvoudig in gebruik. Daarnaast is dit type soldeerbout vaak niet duur. Hij is zeker aan te raden voor simpele soldeerklusjes. Houd er rekening mee dat de temperatuur van dit type meestal niet aan te passen is. Je loopt dus het risico dat de soldeerbout te heet wordt waardoor je materialen beschadigen. Als je lekker door wilt werken zonder je handen te branden aan het handvat let er dan op dat deze thermisch geïsoleerd is.

Soldeerstation
Een soldeerstation is eigenlijk een luxe uitvoering van een gewone soldeerbout. Hij brengt dan ook een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zo kun je de temperatuur precies regelen zoals jij wilt. Zeker met kwetsbaarder materiaal is een soldeerstation dus zeker aan te raden. Daarnaast heeft een soldeerstation meestal een houder waar je de soldeerbout veilig in kunt zetten. Heeft een soldeerstation eigenlijk wel nadelen? Het enige wat wij ons kunnen bedenken is dat hij duurder is in de aanschaf dan een soldeerpen.

Soldeerpistool
Dan is er nog het soldeerpistool. Dit type soldeerbout heeft letterlijk de vorm van een pistool, inclusief trekker. Hoe meer je deze inknijpt, hoe hoger de temperatuur is. Het grote voordeel ten opzicht van zijn twee broertjes hierboven is dat een soldeerpistool lekker in de hand ligt en flexibel is in gebruik. Het nadeel is echter dat hij behoorlijk prijzig kan zijn. Maar eerlijk is eerlijk, dan heb je ook wat.

Welke soldeerbout is de beste budget keuze?

Wil je toch een nieuwe soldeerbout kopen? Onze beste budget keuze is de soldeerbout van Topart. Het is een eenvoudig model zonder poespas en hij doet wat hij moet doen. Houd er wel rekening mee dat je er zelf nog materialen en/of accessoires bij moet kopen. Maar dit kun je uiteraard zo duur maken als je zelf wilt.

Wat zijn de populairste soldeerbout merken?

Velleman
Velleman mag zeker niet ontbreken in ons overzicht beste merken voor soldeerbouten. Al sinds 1975 levert het Belgische bedrijf een optimale kwaliteit als het om soldeerbouten gaat. Ze zijn gespecialiseerd in doe-het-zelf producten en hebben voor ieder wat wils. Het maakt dus niet uit of je een soldeer groentje bent of een ervaren doe-het-zelver. In het assortiment van Velleman vind je altijd een geschikt stuk gereedschap. Ze zijn tegenwoordig niet alleen in België maar wereldwijd actief in de verkoop van hun producten.

Weller
Al ruim 40 jaar is Weller expert op het gebied van alles wat met solderen te maken heeft. Denk aan soldeerbouten, soldeerstiften tot volledige soldeersets. Hun producten zijn zowel geschikt voor de ervaren klusser als de beginnende. Bovendien wordt Weller ook veel gebruikt op professioneel gebied. Gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit hebben ze hoog in het vaandel staan. Met een Weller doe je dus nooit een miskoop!

Ersa
Ersa, voluit Kurtz Ersa is al in 1779 (!) opgericht. Wat Ersa kenmerkt is dat het bedrijf constant innoveert en ontwikkelt. Ze hebben maar liefst 80 engineers in dienst om dit in stand te houden. Dit is een van de redenen dat ze tot op heden de beste producten leveren. Daarnaast geven ze een hoge prioriteit aan duurzaamheid zodat je lang van hun producten kunt genieten.

Soldeerbout: zo doe je de beste koop

Je bent zelf waarschijnlijk al op zoek geweest naar een soldeerbout. Je hebt dan ook gezien dat er een zee aan keuze is als het om soldeerbouten gaat. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kun je onze koopgids raadplegen. Wij hebben namelijk de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Voordat je een soldeerbout aanschaft, vraag jezelf dan de volgende dingen af. Hoevaak wil je de soldeerbout gebruiken? Voor welk klusje heb je hem nodig? Wat is je budget?

  1. Materiaal

    Voordat je overgaat tot een koop bedenk je even welke materialen je er precies mee wilt solderen. Niet iedere soldeerbout is namelijk geschikt voor ieder materiaal. Onder de soldeerbouten zijn er wel echte alleskunners, dus daar kun je in principe de meeste soorten materiaal mee solderen. Maar als je een bepaald materiaal wilt solderen let hier dan voor de tijd op om een miskoop te voorkomen.

  2. Type soldeerbout

    Er zijn diverse soorten soldeerbouten. Namelijk soldeerpennen, soldeerstations en soldeerpistolen. De soldeerpen is het meest simpele soort waar je prima alledaagse klusjes mee uit kunt voeren. Een soldeerstation is net wat luxer en zoals de naam al doet vermoeden zit de soldeerbout aan een ‘station’ vast. Een soldeerpistool heeft de vorm van een pistool. Wat precies de voor- en nadelen zijn van deze types bespreken we later nog uitgebreid zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw klus.

  3. Wattage

    Het vermogen van een soldeerbout wordt uitgedrukt in wattage, of afgekort watt. Je zou misschien denken dat hoe hoger het wattage is hoe hoger de temperatuur is die de soldeerbout kan behalen. Dit is echter niet het geval. Simpel gezegd kun je bij een hoger wattage langer op een stabiele temperatuur doorwerken. Voor eenvoudige huis- tuin- en keukenklusjes voldoet een wattage van 20 tot 60 watt prima. Een wattage van 50 is hierbij een goed gemiddelde te noemen. Ga je voor 60 watt of meer dan ben je ervan verzekerd dat je lekker door kunt werken en dat is wel zo fijn!

  4. Temperatuur

    Welke temperatuur voor jou geschikt is hangt helemaal af van de klus die je wilt doen. De temperatuur is een belangrijk aandachtspunt. Je werkt namelijk wellicht met materialen die maar een bepaalde temperatuur aankunnen omdat ze anders hun kwaliteit verliezen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Van de meest eenvoudige modellen soldeerbouten kun je de temperatuur meestal niet regelen. Het nadeel is dat je niet precies weet wat de temperatuur van dit type soldeerbout is. Er zijn echter ook types waarbij je de temperatuur op een simpele manier in kunt stellen. Tenslotte is er het meest luxe type soldeerbout waarbij je digitaal de temperatuur instelt en zo dus optimale controle hebt.

  5. Extra’s

    Dan zijn er nog de extra’s die je bij sommige soldeerbouten geleverd krijgt. Dit kunnen accessoires zijn zoals tips, sponsjes en gereedschappen, maar ook materiaal zoals tin. Soms heb je dit niet nodig en is het zonde om zo’n soldeerbout te kopen want je betaalt wel voor al die extra’s. Als je echter nog geen soldeerbout hebt en je moet deze materialen hoe dan ook kopen dan loont het zich vaak wel om het in een complete set te kopen. Ben je in één keer klaar!

Ook op het gebied van soldeerbouten zijn er veel bedrijven constant bezig met ontwikkeling en innovatie. Een voorbeeld hiervan is het digitale display van soldeerstations. Naast dat een soldeerstation veel gebruikscomfort geeft, is de gebruiksvriendelijkheid ook hoog. Dit heeft alles te maken met het digitale display. Hier kun je namelijk makkelijk de temperatuur van je soldeerbout instellen en aflezen. En dat is wel zo prettig! Zeker als je met kwetsbare producten werkt die maar een bepaalde temperatuur aankunnen. Onze favoriet is dan ook zeker een soldeerstation. Uiteraard blijft de keuze persoonlijk. Wij hopen dat je met behulp van onze tips en koopgids de beste keuze hebt gemaakt en wensen je veel soldeerplezier!

De soldeerbout is lang niet alleen meer bedoeld voor professionals. Ook voor hobbymatige doeleinden en hobbyklussers is en soldeerbout tegenwoordig van goede kwaliteit. Daarnaast is het weer helemaal hip om je eigen dingen te maken en repareren. Er zijn bovendien soldeerbouten voor ieder niveau op de markt. Of je nu een soldeer groentje bent of een doorgewinterde bob de bouwer, je vindt er altijd wel een die bij jou past. De bestaande opties zijn verbeterd en er zijn nieuwe snufjes toegevoegd om het gebruik nog makkelijker te maken. Ideaal dus want zo wordt het voor iedereen toegankelijk om te kunnen genieten van de gemakken die een soldeerbout biedt. Kortom, je hebt geen excuus meer om hem niet te gebruiken. Wij willen ons exemplaar in ieder geval niet meer missen.

Samenvatting

Een soldeerbout is een echte alleskunner. Je kunt er dingen mee repareren zoals elektronica. Maar ook voor hobbymatige doeleinden is het een prima keuze. Denk aan modelbouw. Ze zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De goedkoopste exemplaren heb je al voor een tientje. Als je een soldeerbout koopt is het aan te raden om op een aantal dingen te letten. Denk aan het materiaal dat je wilt solderen, de temperatuurinstelling, het wattage en type soldeerbout. Daarnaast hangt het af van je persoonlijke situatie en wensen. Breng deze dus eerst in kaart om een goede keuze te kunnen maken. Als je een beginner bent kun je prima beginnen met een eenvoudig en goedkoop exemplaar. Mocht het bevallen dan is het aan te raden om in een goed exemplaar te investeren.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste workmate? Of wil je alles weten over de laatste multitool? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant